Marcellano, satul presepe

IMG_0249Luminat de sute de lumânări ce joacă intermitent sub cerul lunii decembrie, satul Marcellano sau așa zisul Bethlehem Umbro, așezat în vârful unei coline lângă Gualdo Cattaneo, oferă de zeci de ani (mai exact 30 de ani) un spectacol unic și reprezentativ al Crăciunului: “il presepe vivente”. Un spectacol de teatru cu actori profesioniști și voluntari are menirea de a reprezenta nașterea lui Isus într-un cadru exclusiv natural și construit pe măsură.
Mulți dintre voi știu deja ce este un presepe și cum se desfășoară, de obicei se vede cam în toată Europa sub forma unei expoziții cu figurine înfățișând personaje din vremea Palestinei antice.
Dacă în schimb, vă întrebați cine l-a inventat, răspunsul vine tot din Umbria. În anul 1222 sfântul Francisc, întors de la Betleem profund impresionat de reprezentările sacre și funcțiile liturgice ținute acolo în acea vreme, a cerut voie Papei Honorius III să le repete în Italia la Crăciunul următor. Fiind interzise dramele sacre în acea perioadă, Papa i-a permis Sfântului Francisc să celebreze liturghia într-o peșteră naturală în loc de biserică. Iluminată de torțe, în peșteră a fost amplasată o iesle plină cu paie lângă un măgaruș și un bou. Nu a fost chiar un presepe adevărat ci mai degrabă o liturghie într-o peșteră. Mai târziu, în 1283, sculptorul italian Arnolfo di Cambio a creat 8 statui din marmură reprezentând personaje din scena nașterii Mântuitorului ce pot fi văzute astăzi în una din cele 4 bazilici papale de la Roma:  Santa Maria Maggiore.
Astăzi, scene ale Nașterii lui Isus sunt organizate în aproape toată lumea occidentală creștină, nu numai catolică, dar și de către membrii altor Biserici.
Întorcându-ne la Marcellano, acest sat pare să fi fost creat doar pentru această sărbătoare. Este un colț de rai uitat de timpuri și de progresele civilizației contemporane, locuit de câteva zeci de oameni și tot ceea ce vezi pe străduțele înguste, pavate cu piatră ale acestui mic sat este studiat în cele mai mici detalii, o dimensiune care te surprinde și te emoționează în același timp.
In semiîntuneric, când soarele se duce la culcare, Marcellano se transformă într-un tablou viu în care, peste o sută de actori dau viață unui spectacol ce amintește momentele cheie și activitățile din perioada lui Isus, începând de la scena recensământului  și sfârșind cu cea a nașterii lui Isus.

IMG_0421IMG_0447IMG_0465

Cei trei magi (mă distrează copios cel din mijloc :)))

Cei trei magi (mă distrează copios cel din mijloc :)))

Urmând pașii actorilor ce străbat străzile satului cu cârdul de spectatori în spate, ai ocazia să întâlnești atelierele meșteșugarilor și a meseriilor vechi ce riscă să fie date uitării. De la cioplitorul în piatră ce are dalta de fier într-o mână și ciocanul în cealaltă, meșterul olar ce modelează lutul făcând din el cam ce vrea , piața cu legume si fructe, plante medicinale, omul cu tigaia găurită și plină de castane ce o agită deasupra unui foc vioi pe care le poți mânca odată ce sunt coapte, împletitorul de coșuri de rachită , țesătoarea, casa de săraci, aurarul, dulgherul, închisoarea cu deținutul ce nu și-a putut permite să plătească taxa imperiului , fierarul cu sunetul ritmic al ciocanului său etc. pâna la preoții Sinagogii ce distribuie  înțelepciune și transmit credință de-a lungul veacurilor.

Aurarul

Aurarul

IMG_0496

IMG_0399

Olarul

Olarul

Tigaia cu castane

Tigaia cu castane

Împletitorul de coșuri

Împletitorul de coșuri

Deținutul

Deținutul

Rezultatul muncii cioplitorului în piatră

Rezultatul muncii cioplitorului în piatră

Personal,am văzut multe scene ale nașterii lui Isus dar niciuna nu m-a impresionat mai mult decât aceasta reconstrucție. Or fi actorii, o fi povestea în sine sau atmosfera magică a satului Marcellano ??? Nu știu, însă cert este ca acest mic sat și vechi castel medieval mă cheamă și mă îndeamnă să mă bucur de frumusețea divină ce se așterne aici în fiecare an. 🙂

În călătoriile voastre ați întâlnit și voi astfel de reprezentări ale nașterii lui Isus? Pe unde?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s