Bevagna, o perlă medievală din șiragul Umbriei

P2041032Există un orașel la cațiva km de Perugia care povestește despre istorie și tradiții străvechi unde se mențin vii obiceiurile și meseriile practicate în epoca medievală. Păstrând o structură medievală aproape intactă ce reflectă în cea mai mare parte a sa, planul unui vechi municipiu roman, Bevagna este unul dintre cele mai frumoase sate din Italia și te cucerește la prima vedere.


Împrejmuită de un zid lung de formă aproape circulară, cu turnuri și bastioane, este întrerupt de 5 porți medievale maiestuoase, sau deschideri mai recente care permit accesul la centrul istoric.
Venind cu mașina dinspre Perugia pe strada internă (SP403) ce leagă câteva sate din împrejurimi, optez de fiecare dată să intru pe sub poarta Cannara.

Poarta Cannara

Poarta Cannara

Prima impresie, odată ce-i pășești pragul este aceea a unui sat tipic medieval în care trăiești într-un fel trecutul prin artizanatul local expus în vitrinele magazinelor ce umple frumoasele străzi ale orașului. Dar, pe măsură ce înaintezi realizezi că de fapt te afli pe ruine romane iar semnele sunt evidente, coloane și frize sunt impraștiate cam peste tot iar pe podea, mozaicul în alb și negru cu divinități, monștri și animale marine te întâmpină la termele romane. Încă de la intrarea în orășel, pe partea stângă, în zona unde acum se află biserica medievală sfântul Francisc, odată exista un teatru roman. Se poate intui și reconstrui cu ochiul, uitându-te la structura clădirilor de azi construite în formă semicirculară de-a lungul străzii Matteotti și străzii San Francesco. Străzile sunt înguste și urmează direcția circulară a unei tribune ce în epoca romană ocupa peste 10.000 de locuri.
P1030297P1030326P1030342

Mozaic termele romne

Mozaic termele romne

Teatrul a fost cu timpul înghițit de construcțiile medievale despre care astăzi, un tip cu accent napolitan simpatic și cu un lejer aer de superioritate în spatele căruia se citește o vastă arie de informații și cultură medievală, iți vorbește neîntrerupt despre istoria și obiceiurile medievale.
IMG_0306IMG_0298
Te invită în casa lui Cecco, un negustor medieval înstărit care avea bodega jos și casa la etaj, toate reconstruite în mod autentic. La sfârșitul vizitei îmi înmânează o carte de vizită și mă invită să particip la una din cinele organizate de el, în stil medieval contra sumei de 50 euro (costum inclus). Recunosc,sunt curioasă și am avut întotdeauna dorința de a-mi pune pe mine straie medievale și cu riscul de a mânca bucate din evul mediu și de a vedea jumătatea mea îmbrăcată în zale, vreau să mă organizez și să particip. Sper să nu nimeresc costumul prințesei războinice Xena. 🙂
P1030337
Lăsând în urmă teatrul roman și continuând pe străduțele înguste ale orășelului, ajungi inevitabil în piața Silvestri. Este una dintre cele mai frumoase din regiune și se află în inima orășelului, acolo unde amintirile bătăliilor din trecut se sting în fața frumuseții de azi. Fântâna, deși reconstruită, este piesa centrală a pieței ,frumoasă și impozantă creează cadrul unui tablou indiferent de unghiul în care te găsești. Aici se află două biserici romanice față în față: Sfântul Silvestru, construită în anul 1195 ce poartă semnătura maestrului Binello și biserica Sfântul Arhanghel Mihail, construită în anul 1170 de către același Binello.Lângă biserica Sfântul Silvestru se află clădirea medievală Consoli ce găzduiește în interiorul său teatrul Torti, o bijuterie din secolul al XIX-lea.
IMG_0353

Biserica Sfântul Arhanghel Mihail

Biserica Sfântul Arhanghel Mihail

Biserica Sfântul Silvestru

Biserica Sfântul Silvestru

Interiorul bisericii Sfântul Silvestru

Interiorul bisericii Sfântul Silvestru

Teatrul Torti

Teatrul Torti

Ocolind biserica Sfântul Silvestru și traversând strada Gramsci, ajungi la Poarta Todi, cu o splendidă vedere asupra vechii spălătorii publice și a portului fluvial roman pe vremea când râul Clitunno era navigabil.

IMG_0324

Porta Todi

Porta Todi

IMG_0323

Vechea spălătorie publică

Bevagna este o perlă ce se adaugă la șiragul de perle al Umbriei unde, așa cum spuneam la început, se mențin vii obiceiurile și tradițiile străvechi, meserii antice ce sunt transmise din tată în fiu și care pot fi văzute azi direct în atelierele lucrătorilor. În fiecare din cele patru cartiere sau gaite (în italiană) ale orășelului, poți întâlni atelierul medieval unde se lucrează lumânări parfumate din miere pură de albine, atelierul medieval al hârtiei, al întregului proces de fabricare și al curioasei mașinării de treierat zdrențe pe baza energiei  hidraulice, atelierul unde se bat monedele care erau în circulație la Bevagna în anul 1300 și în fine, atelierul medieval unde se produce mătase. Toate atelierele sunt funcționale și pot fi vizitate în orice perioadă a anului.
O dată pe an, timp de vreo 10 zile, totul se transformă, de la răsărit la apus te întorci în timp odată cu evenimentul „Mercato delle Gaite” ce reconstruiește întru totul viața medievală și meseriile străvechi. Adevărate fotografii ale vieții medievale devin într-o clipă vii, iar tu ești doar un spectator catapultat în trecut, în Bevagna din anii 1250 -1350, pribeag pe straduțele cu iz medieval și cu miros de bucate alese din timpuri îndepărtate.
P1024523

Advertisements

3 thoughts on “Bevagna, o perlă medievală din șiragul Umbriei

  1. Daca te hotarasti sa mergi la cina costumata sa pui cateva poze cu tine si aici, frumos orasel cu poveste si civilizatii suprapuse, of cat imi place Italia, ce norocoasa esti!

    • Daaa, cina este acolo undeva pe lista lucrurilor de făcut, deocamdată contractez pentru costum ;-P
      Mulțumesc frumos! Iubesc Italia, România și alte locuri vizitate atât de mult încât aș dori să trăiesc în toate în același timp iar norocul meu este că am sănătate și un job care îmi permite, în timpul liber, să descopăr noi destinații și oameni frumoși 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s