Satul pe cărarea cu migdali

CorcianoÎn Italia, se știe, există o mulțime de sate medievale superbe și unice, unul mai colorat și mai caracteristic decât altul și care aflându-se în afara principalelor trasee turistice, riscă să fie date uitării. Și aici, intervine o asociație privată care s-a gândit bine să întocmească o listă cu cele mai frumoase sate din Italia cu intenția de a ajuta la protejarea și promovarea lor. Umbria se află pe primul loc cu 23 de sate.

Unul dintre acestea este Corciano unde natura, istoria, legenda și frumusețea locurilor se împletește spectaculos.

Este așezat pe o colină foarte aproape de Perugia și înconjurat de pereți groși medievali din secolul XIII și XIV. Centrul său istoric este o succesiune de mici urcări și coborâri, scări și colțuri cu vederi panoramice, case construite din calcar și travertin.

P1020401IMG_0400P1020410P1020146

În trecut, Corciano era un castel iar istoria sa este strâns legată de o veche legendă cavalerească care spune că fondatorul satului ar fi fost partenerul eroului mitic grec Ulise, Coragino, de unde vine și numele actualei piețe principale. Legenda povestește că după distrugerea Troiei, Ulise împreună cu armata sa au ajuns în Italia, mai exact pe dealul Landone, unde a fondat Perugia. Printre ei se afla un nobil troian, Coragino, împreună cu familia sa. Într-o zi, vorbind despre orașul său, Ulise spuse că Perugia o construise pentru el și familia sa și nu pentru alții. Înțelegând aluzia, Coragino și-a adunat familia și a decis să se mute în altă parte. Nu departe de Perugia, Coragino a găsit un deal bogat cu apă, animale sălbatice și vegetație. Și uite așa a luat naștere Corciano.

IMG_0403

Deși există dovezi din perioada etruscă a prezenței umane, ca de exeplu un mormânt etrusc găsit în aceasta zonă, deabia după anul 1000 a fost declarat castel de papa Innocenzo al II-lea.

Odată, în interiorul zidurilor castelului se desfașurau în mod intens activitățiile comunității ca viața rurală, viața religioasă, artizanat și de administrație publică. Astăzi, cele mai importante evenimente care au marcat istoria acelor ani sunt reconstruite de către oamenii locului și în fiecare an sunt organizate evenimente de evocare medievală care atrag turiștii.

Căile de acces în castelul medieval Corciano sunt două: Poarta Sfânta Maria (la sud), din secolul al XV-lea unde se află și turnul său puternic defensiv și Poarta Sfântul Francisc (la nord), perfect incadrate cu zidurile medievale care au apărat comunitatea de invaziile diverşilor atacatori.

P1020367

Poarta Sfânta Maria

Odată ce treci de poarta Sfânta Maria, ceea ce te izbește imediat este ordinea absolută și liniștea deplină. Și dacă mai ești cu cineva tinzi să vorbești în șoaptă ca nu cumva să nu trezești pe cineva din somn. Aici totul pare perfect restaurat, străzi, case, biserici și ai impresia că satul a fost construit tocmai ieri și nu acum sute de ani!!

IMG_0392P1020380P1020404P1020406

Hoinărind pe straduțele circulare ale acestui sat, poți întâlni fosta reședință a magistratului (Palazzo del Capitano del Popolo) care în evul mediu avea putere executivă și juridică asupra locuitorilor satului, Palazzo dei Priori, Palatul municipal ce a fost construit în anul 1500, reședința ducilor Corgna, puțul în formă circulară de la sfârșitul secolului al XV-lea care poartă stema satului, casa țăranului și câteva biserici demne de remarcat. Biserica Sfânta Maria Assunta din secolul al XIII-lea care găzduiește o operă de mare valoare a pictorului Pietro Vannucci “La Pala di Corciano” din anul 1513. O altă biserică interesantă este Sfântul Cristoforo ce datează din secolul al XVI-lea. Aceasta a fost construită pe un altar etrusc și găzduiește un muzeu de artă sacră.

Palazzo del Capitano del Popolo sau fosta reședință a magistratului

Palazzo del Capitano del Popolo sau fosta reședință a magistratului

Casa țarănească

Casa țarănească

P1020390

Ieșind puțin în afara satului, un drum de țară simplu care poate fi bătut doar la pas, șerpuiește alene printre copacii de migdali („cărarea cu migdali”) cu vedere spre un peisaj bucolic cu dealuri mereu înverzite, câmpuri ordonate și case din împrejurimi. Corciano este o locație cu adevărat pitorească care te încarcă de energie și-ți încântă privirea în orice anotimp.

Advertisements

3 thoughts on “Satul pe cărarea cu migdali

  1. Ce sat ….. apropos cat de cald este acum acolo? Am vazut cateva bilete la Perugia si daca ma mai uit un pic pe aici la tine imi iau zborul de urgenta

    • Azi a fost o zi superbă cu mult soare, tocmai bună pentru o plimbare. În general temperatura este cam între 14 și 16 grade și chiar îți recomand să vii, este perioada uleiului de măsline și sunt o mulțime de evenimente pe această temă….de la cules până la gustat!! 🙂

  2. Pingback: Trevi, templul măslinilor | Umbria în buzunar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s