Energia în ritm de jazz în Perugia

IMG_0272Jazz-ul este acel gen de muzică care ori nu-l suporți la prima ascultare ori te îndrăgostești instantaneu. Și atunci începi să iubești o melodie pentru că are ceva ce povestește despre tine, despre modul tău de a fi și despre trăirile tale. Începe să te năpustească un fel de “agitație“ interioară care mișcă sentimente, gânduri și stări de suflet .

Jazz înseamnă o explozie de energie și cine iubește acest gen de muzica, cunoaște foarte bine senzațiile, atmosfera și transportul de emoții ce se crează într-o seară petrecută ascultând o bună muzică de jazz.

Jazz înseamnă artă combinată cu multă tehnică, pasiune și creativitate. Este genul de muzică cel mai versatil și complet, poate fi amestecat bine cu orice alt gen muzical existent, în special cel modern.

Ascultând doi muzicieni de jazz în timpul unei jam session nu vi s-a întâmplat să aveți senzația de a participa la un discurs sincronic și armonios, în care notele se leagă de minune? Ei bine, mie mi se întâmplă!! Nuuuuu, să nu vă imaginați acum că încep să vorbesc singură pentru că nu am ajuns la acel stadiu, dar îmi imaginez un șir de cuvinte ce se împletesc la perfecție. 🙂

Așadar, pentru că iubesc mult acest gen de muzică, încerc să nu plec nicăieri pe la începutul lunii iulie din fiecare an și rămân la Perugia, oraș în care trăiesc, care devine o scenă unică unde se întâlnesc artiști italieni și artiști din toate colțurile lumii uniți de același factor comun: muzica jazz și genuri derivate.

IMG_0313

Evenimentul se numește Umbria Jazz (11-20 iulie în acest an) și este recunoscut la nivel internațional iar programul este foarte încărcat cu nume importante ale scenei de jazz. Concertele pot fi gratuite în Piazza IV Novembre, Giardini Carducci cu posibilitatea de a întâlni artiștii prin restaurante, baruri sau puburi unde concertează în fața ochilor tăi, dar și contra cost la Teatrul Morlachi, Arena S. Giuliana, Palazzo della Penna sau sala Podiani.

DJ Denhert - grădinile Carducci

DJ Denhert – grădinile Carducci

IMG_0280

Printre turiștii gălăgioși care se plimbă pe străzile din centru, îți apar în fața ochilor pe la colțuri de strazi, artiști la început de drum cu câte un concert ce îți desfată urechile, demn de marile scene.

IMG_0227IMG_0292IMG_0235

Atmosfera din centrul istoric este incredibilă la toate orele zilei iar la amiază când Perugia se odihnește, dacă te gasești la o promenadă sau te oprești pe una din băncile din Giardini Carducci, notele muzicii din New Orleans ,Chicago sau din alte colțuri ale lumii, te iau prin surprindere atunci când nu te aștepți. Imediat vezi pe cineva care întrerupe ba cititul dintr-o carte, ba mâncatul unui sandwich sau al unei felii de pepene și cu ochii surprinși și curioși, realizează că pe scena de lângă ei, o nouă formație și-a început concertul. Alții, pe ritmul acelei muzici, se leagănă încet de pe un picior pe altul, ca frunzele pe ramuri sub adierea lină a vântului ce se poate simți în acest loc într-o zi caldă de iulie.

Allan Harris și grupul său în grădinile Carducci

Allan Harris și grupul său în grădinile Carducci

Allan Harris

Allan Harris

Dar așa cum spuneam mai sus, sunt și concerte contra cost iar eu, ca în fiecare an îmi fac prezența la câte unul.. ca spectator! Anul acesta am optat pentru concertul susținut de Christian Mc Bride trio la teatrul Morlacchi. Concertul a fost senzațional și ar fi imposibil sa-l descriu in cuvinte dar am să postez un filmuleț pe pagina mea de facebook pentru cine mă urmărește și acolo.

Mc Bride trio la Teatrul Morlacchi

Mc Bride trio la Teatrul Morlacchi

IMG_0264

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s