Parcul apelor și cascada Marmore

O imagine de o frumusețe unică cu păduri dese, cursuri de apă ce țâșnesc de pretutindeni, chei ascunse și sălbatice, cascade impunătoare și lacuri ce te surprind cu peisajele sale și îți taie răsuflarea când nu te aștepți … se numește Parcul fluvial al râului Nera sau parcul apelor unde apa este elementul dominant. Se află în sudul regiunii Umbria, în apropierea orașului Terni și reprezintă un parc construit în jurul apelor Nerei și afluenților săi majori.

Acest teritoriu este caracterizat de o prezența umană puternică și fiindcă sunt multe obiective turistice despre care am să revin, am hotărât să vă împărtășesc unul dintre cele mai deosebite itinerarii din acest parc care să cuprindă esența locului. Așadar am să vă duc la cascada Marmore , o masă de apă care cade de la o înălțime de 165 de metri ce oferă un spectacol uluitor creat de spontaneitatea naturii și ingeniozitatea omului, este considerată una dintre cele mai înalte din Europa.

O legendă vorbește despre o nimfă frumoasă și grațioasă pe nume Nera, fiică a Zeului Appennini, care s-a îndrăgostit de tânărul păstor Velino. Zeița Juno, în timpul unui banchet a aflat de această dragoste și fiind geloasă a decis să pedepsească nimfa ducând-o până sus pe muntele Vettore și transformând-o într-un râu: astăzi râul Nera. Ea a început să curgă ca un potop de lacrimi, până în locul primei întâlniri cu Velino. Păstorul Velino, neștiind ce s-a întâmplat cu iubita lui, întrebă o sibilă care îi dezvălui adevărul. În acel moment, Velino a decis să sară de pe stâncă și să se reunească cu iubita lui, Nera, formând în acest fel cascada Marmore, simbol al iubirii lor veșnice.

Zona cascadei este formată din depozite de rocă de travertin destul de fragilă și compactă, cu o circulație intensă a apei ce alunecă pe stânci în trei salturi și ce a permis de-a lungul timpului formarea unor cavități, peșteri și forme carstice.
Apele cascadei sunt intens exploatate pentru producerea de energie electrică, iar acest lucru implică ca fluxul apelor cascadei să fie întrerupt în anumite perioade, reducând-o la dimensiunea unui torent.

Zona este străbătută de 5 trasee, fiecare cu dificultate mediu-ușor și de durată medie, ce-ți permite să vezi cascada în toată splendoarea ei din unghiuri diverse. Biletul de intrare are costuri diferite în funcție de vârstă și ora de intrare; eu am intrat dimineața, m-a costat 9 euro și l-am folosit o zi intreagă (doar pentru traseul nr. 5 nu se plătește, dar sincer nu știu ce poți vedea de pe acesta).
Eu am făcut doar o parte din acestea încet și foarte relaxant, cu multe opriri și popasuri.

Traseul meu a început cu o vedere spectaculoasă asupra primului salt al cascadei dintr-o turelă mică și suspendată (Specola) construită de Papa Pio VI în 1781 la Belvedere de sus, de unde am putut vedea și un curcubeu superb.

Vedere înspre primul salt al cascadei

Vedere înspre primul salt al cascadei

O parte din curcubeu

O parte din curcubeu

Am pornit apoi pe traseul cu numărul 1, una dintre căile istorice ale cascadei. Până în urmă cu câțiva ani a fost folosit de către locuitorii din zonă pentru a ajunge la satul Marmore, fiind unica stradă ce permite legătura între Belvedere de sus și cel de jos. Traseul este fermecător, oferă o vegetație variată și peșteri ascunse în stâncă, dar din păcate are o vedere slabă asupra cascadei, jetul de apă fiind destul de departe de acest traseu. Un punct spectaculos este un tunel săpat în stâncă, iar la capătul lui se află un balcon (balconul îndrăgostiților) amplasat direct sub cascadă, unde se poate ajunge îmbrăcați numai cu k-way sau impermeabil.

Pe traseul 1

Pe traseul 1

P1020577P1020589IMG_0157

Eu, neavându-l cu mine, am încercat să fac pe viteaza și să ajung cât mai aproape de acest balcon dar nu mi-a reușit pentru că este imposibil să te apropii fără să-ți faci un duș complet și rece. Sunt insă convinsă că merită să ai k-wayul cu tine și dacă nu ai unul al tău, îl poți cumpăra de la casa de bilete cu numai 3,50 euro.

Dar nu mă impacientez, am tot ce îmi doresc: răcoare într-o zi de vară caldă, companie bună și ceva mișcare…în plus am fost răsplătită de o vedere asupra celui de-al treilea salt al cascadei la Belvedere de jos.

Belvedere de Jos

Belvedere de Jos

De aici, am continuat pe traseele 2 și 3, unde contactul cu cascada devine mai puternic și emoționant iar panorama asupra celui de-al doilea salt este indescriptibilă.

Vedere de pe traseul nr. 2 înspre al doilea salt al cascadei

Vedere de pe traseul nr. 2 înspre al doilea salt al cascadei

Curcubeu pe al doilea salt

Curcubeu pe al doilea salt

Aburi lăsați de cascadă

Aburi lăsați de cascadă

Traseele în mare parte sunt accesibile printr-un sistem de scări și poduri din lemn unde este imposibil să nu fii atins de stropii de apă aruncați de casacadă. În unele puncte chiar poți să o atingi cu mâna.

P1020616P1020620

Traseul nr.3

Traseul nr.3

Traseul nr.3

Traseul nr.3

Traseul 3 este locul perfect pentru a admira canionul săpat în stâncă de apele râului Nera iar de pe terasa panoramică finală poți vedea confluența celor două râuri (Velino și Nera). Aici îți dai seama de forța extraordinară a apei, iar cei mai curajosi vizitatori care decid să facă rafting în apele involburate ale raului Nera ce se avântă direct în furia maestoasei cascade , pot să o confirme. 🙂

IMG_0149

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s