Universitatea de studii din Perugia, cea mai și cea mai

Stema Universității din Perugia - Sf. Ercolano și Grifonul

Stema Universității din Perugia – Sf. Ercolano și Grifonul

Cea mai și cea mai universitate din lume…hai să fim serioși! Cine ar spune că universitatea „X” este cea mai și cea mai dintre toate, ar trebui să-și petreacă câte un an în fiecare universitate ca să poată spune cu certitudine care este cea mai bună din lume.

Așadar, nu voi folosi niciun superlativ nici în sens pozitiv nici în sens negativ, pentru că nu am o baza de comparație cu alte universități. Sunt însă convinsă că la Perugia se face carte, pentru că eu am studiat și mai cred că studenții și profesorii de calitate ridică standardul fiecarei universități, iar la Universitatea din Perugia, eu spun că sunt destui.

Lăsând la o parte țările scandinave unde există adevăratul paradis universitar și unde studenții nu plătesc taxe universitare, ba din contră statul le platește în jur de 900 de euro pe lună ca să studieze, este important pentru cine vrea sa studieze în afara României, să ia în considerare costul de trai din orașul unde vrea să devină student. Perugia este considerată încă, unul dintre orașele mai ieftine, unde chiria unui apartament de circa 50 mp în centrul istoric (zona universitară) este în jur de 300-350 de euro iar o cameră într-un apartament costă între 180 și 250 euro.

În general, a trăi și a studia în străinătate în orașe mai mari cum ar fi Paris, Londra, Milano sau Roma fără a ține cont de costurile de universitate sau de călătorie, cheltuielile pentru cazare se dublează sau chiar triplează.

Universitatea din Perugia oferă mai multe cursuri de studiu și sunt structurate după cum urmează:

–       primul nivel – un curs universitar de trei ani (Laurea)

–       al doilea nivel – un curs suplimentar de doi ani (Laurea specialistica);

–       al treilea nivel sau doctorat de cercetare, curs ce dureaza cel puțin 3 ani (Dottorato di ricerca)

Lista tuturor cursurilor Universității de studii din Perugia este disponibilă aici: www.unipg.it/didattica

Nu există test de admitere decât pentru medicină și chirurgie, stomatologie și implanturi dentare, medicină vetrinară, inginerie de construcții – arhitectură, școli de specializare post lauream,  master și cursuri de perfecționare și alte cursuri.

Pe lângă Universitatea de studii, la Perugia poți găsi Conservatorul de muzică (www.conservatorioperugia.com , www.briccialditerni.it); Academia de Arte Frumoase (www.abaperugia.com); Institutul de mediere lingvistică (www.laureamediazionelinguistica.it) și nu în ultimul rând Universitatea pentru străini (www.unistrapg.it). Ca informație suplimentară, în Italia există doar 2 universitați pentru străini, una la Siena și una la Perugia.

 

Universitatea pentru străini, Perugia

Universitatea pentru străini, Perugia

In ceea ce privește taxele universitare, ele diferă de la facultate la facultate și se calculează pe baza venitului anual al familiei. Ca să ai o idee aruncă o privire aici: www.unipg.it

După cum vezi, taxele nu sunt foarte mici pentru familiile cu un venit relativ mic ca cel al unui român și aici intervin serviciile de asistență pentru dreptul la studiu. Dar ce sunt aceste servicii?

Aceste servicii sunt de fapt ajutoare publice regionale care se oferă studenților inscriși la unul dintre ateneele mai sus menționate, în urma unei cereri on line și care îndeplinesc condițiile de venit și de merit prevăzute în anunțul de concurs, în fiecare an universitar, pus la dispoziție de Agenția publică pentru dreptul la studii în Umbria.

Curtea interioară a ADISU (Agenția pentru dreptul la studiu în Umbria)

Curtea interioară a ADISU (Agenția pentru dreptul la studiu în Umbria)

Ele pot fi:

–       burse de studiu sau beneficii economice calculate în baza venitului, în funcție de conditia de locuință a fiecaruia adică dacă studentul este navetist sau dacă vine din afara regiunii;

–       servicii de cazare și locuri în unul dintre cele 8 cămine din Perugia și unul la Terni pentru cei care vin din afara regiunii și care nu depășesc vârsta de 30 de ani;

–       servicii de servire a mesei cu 2 mese gratuite pentru studenții din afara regiunii și respectiv o masă pentru cei cu reședința în regiunea Umbria.

–       contribuție pentru mobilitate pe plan internațional atât în cadrul programelor promomovate de Uniunea Europeană cât și programe non-comunitare. Unui student ce este beneficiar prin concurs, pentru o perioada de studiu sau stagiu în afara Italiei, i se poate acorda o bursă de studiu de aproximativ 750 de euro pe lună.

Hai să vă dau un exemplu: Un român cu reședința în România înscris la anul I la una dintre universitățile menționate mai sus, cu un venit de familie demonstrabil mai mic de 13.818,97 €  pe an , la cerere poate obține un beneficiu economic de 3.852,56 € pe an. Dacă studentul va cere și un loc de cazare, beneficiul va deveni 2.242,56 €. În plus, tot la cerere va avea dreptul, având reședința în afara regiunii, la două mese gratuite pe zi.

Începând cu cel de-al doilea an de studenție, pe lângă venitul familiei, trebuie demonstrat că ai și ceva credite la activ, adică examene susținute. Pentru un curs universitar de trei ani (1° nivel) de obicei condiția de îndeplinit sunt 25 de credite după primul an și 80 de credite după cel de-al doilea an, iar un examen poate avea între 2 și 9 credite.

Pentru mai multe detalii poți consulta site-ul: www.adisupg.gov.it

În cazul în care veți decide pentru Universitatea din Perugia, vă recomand să aveți o bună bază de italiană pentru cursurile tehnice și științifice sau recomand Universitatea pentru străini unde desigur veți putea studia și limba italiană.

Advertisements

One thought on “Universitatea de studii din Perugia, cea mai și cea mai

  1. Pingback: Universitatea pentru străini din Perugia | Umbria în buzunar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s